نگهداری از باغ احداث شده

درخت موجود زنده ای است وچون در مقابل سرما، گرما،باد، باران، طوفان واکنش نشان می دهد ونیاز به آب وهوا وغذا دارد دلیل محکمی است بر اینکه باید با او مانند یک موجود زنده رفتار کرد. مهمترین عامل پس از کاشت درختان وگیاهان نگهداری از انها است تا باغ ما به ثمر بنشیند .

هر درخت برای رشد ونمو  نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد تا بتواند به نحو مطلوب رشد کرده و تولید محصول کند. از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. آبیاری ۲٫ کوددهی ۳٫ هرس ۴٫ گرده افشانی ۵٫ تنک کردن ۶٫کنترل آفات و بیماری ها و علف های هرز ۷٫  سایر عملیات

۱- آبیاری

آبیاری نهال تازه کشت شده باید بلافاصله پس از کشت آن انجام گیرد تا خاک اطراف ریشه به آن چسبیده و نیاز آبی نهال جوان را برای چند روز تأمین نماید. باید دانست که در آبیاری لزومی  ندارد که طوقه ی درخت با آب تماس داشته باشد چون این کار باعث خیس شدن طوقه نهال شده و موجب پوسیدن آن ناحیه و درنتیجه خشکیدن نهال می گردد.

در آبیاری اگر طوقه در آب فرورود موجب شیوع آفات و بیماری ها بخصوص آفات چوبخوار و بیماری های قارچی می شود.

در شرایط مساعد، ریشه ی درختان تا عمق زیاد نفوذ می کند و در جهت افقی نیز بر حسب بافت خاک و نوع درخت از هر طرف ۵/۱ تا ۳ برابر شعاع شاخساره و یا سایه انداز درخت پخش می گردد. ولی قسمت اعظم ریشه های فعال یک درخت در زیر شاخساره ی آن، تا ژرفای ۶۰ سانتی متری زمین، قراردارند. بنابراین گیاه عمده ترین قسمت آب  و مواد غذایی مورد نیاز خود را از این قسمت خاک جذب می کند. در نقاطی که بارندگی سالیانه، کمتر ازمیزان لازم و با پراکنش مناسب نباشد، باید در ایام خشک، آب مورد نیاز درخت به وسیله ی آبیاری تامین گردد. درحال حاضر چهار روش آبیاری عمده، مرسوم است:

الف – روش کرتی یا غرقابی

ب – روش نشتی

پ – روش بارانی

ت – روش قطره ای

که البته روش بارانی مطلوب برای درختان نیست.

۲-کوددهی

مناسب ترین روش برای تعیین میزان کود، آزمایش خاک است که بعد از انجام آزمایش خاک می توان با دقت میزان کود را تعیین و به مصرف گیاه رساند. کوددهی مناسب باتوجه به فقر و کمبود عناصر غذایی خاک در افزایش کیفیت محصول و مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماریها نقش بسزایی دارد. گیاهان نیاز به تغذیه دارند، چون تغذیه لازمه سلامت آن ها است. گیاه شاید بدون تغذیه و کود دهی هم بتواند سال‌ها زندگی کند، اما کم کم ضعیف شده و مستعد بیماری می‌شود.

برای افزایش کیفیت رشد باید کود مورد نیاز را در زمان مناسب و به شیوه ی درست به گیاه داد.

۳- هرس

برحسب نیاز به هرس می توان درختان میوه را به سه گروه تقسیم کرد:

گروه اول شامل درختانی مانند مرکبات است که در دوران زندگی خود نیازی به هرس ندارند و بدون آن، به طور طبیعی، شکل ویژه خود را پیدا کرده و میوه کافی تولید می کنند.

گروه دوم شامل درختانی مثل سیب، گلابی، بادام، گیلاس و گردو است که بایستی در چند سال اول به آنها، از طریق پیرایش، شکل مناسب داد ولی وقتی رشد کردند و به بار نشستند، باید هرس را به حداقل رساند.

گروه سوم شامل میوه هایی مانند هلو، انجیر و انگور است که علاوه بر پیرایش و شکل دهی، در دوران بلوغ نیز مرتباً باید هرس شوند، تا با تولید شاخه های جوان، میزان محصول آنان افزایش یابد.

۴-گرده افشانی

گرده افشانی مقدمه عمل لقاح و تولید میوه در درختان است..  عدم تلقیح مناسب یکی از عوامل کاهش تولید در باغات میوه در ایران است. که بسیاری از باغداران با آن آشنا نمی باشند.

استفاده از زنبورعسل به عنوان یک حشره گرده افشان نقش بسیار مهمی در افزایش کمیت و کیفیت محصول باغ خواهد داشت نقش و اهمیت زنبور از طریق انتقال گرده گل حائز اهمیت می باشد.

در درختان سیب،گلابى،به،گیلاس و… گرده افشانى توسط زنبور انجام مى گیرد.

۵- تنک کردن

بیشتر درختان میوه بیش از حد توانایی باردهی خود، گل تولید می کنند که اگر همگی این گلها تبدیل به میوه شوند، درخت ضعیف و میوه ها ریز و نامرغوب خواهند شد و ممکن است درخت دچار سال آوری (باردهی متناوب) شود. به همین دلیل، باید بیشتر گل ها و میوه های جوان را حذف کرد. شدت تنک کردن(درصد گل ها و میوه های حذف شده) بستگی به نوع درخت، میزان رشد آن و تعداد میوه های تشکیل شده دارد.

اینها گوشه ای ازعملیات مراقبت ونگهداری از باغ تازه احداث شده است و لازم به ذکر است بعنوان باغبان باغ جادو همواره بر این باورم که نهال ودرخت تازه کاشته شده چون کودک نوپایی است که برای رسیدن به نتیجه هم نیاز به کمک دارد و هم عشق و توجه میخواهد